Forlagsbransjen

Etter inspirasjon fra Arne Krokan’s blogg innlegg  http://arnek.wordpress.com/2011/10/10/623/

Det har i mange år vært uttalige diskusjoner om forlagsbransjen og hvordan denne verdikjeden er bygget opp. I takt med at det digitale nettsamfunnet har utviklet seg har det blitt mer og mer vanlig med såkalte ebøker. Likevel er bokbransjens verdikjede i Norge fortsatt industriell-tradisjonell.

Mitt inntrykk er at forlagsbransjen er en bransje som stritter mot den nye utviklingen det de kan, så lenge de kan for å beskytte sine interesser. Som Krokan skriver er det over 500år med utvikling av bransjen med intrikate systemer og verdikjeder som er bakgrunnen for hvordan bransjen er bygd opp.

Hvordan utviklingen vil gå videre syns jeg er vanskelig og si, jeg mener alle norske og utenlandske bøker burde bli lagt ut som ebøker. Samtidig er det selvsagt viktig at forfatterne av bøkene blir kompensert for den jobben de gjør. De vanlige forretningsmodellene vil mest sannsynlig ikke fungere da en i det digitale nettsamfunnet møter på en rekke andre utfordringer.

Krokan forteller om motstanden: «av rent økonomiske og industrielt systembaserte tenkesett, understøttet av en politikk som sementerer det bestående».

Jeg er uansett overbevisst om at de tradisjonelle verdikjedene vil bli destruert som en følge av en digital global utvikling det er umulig å stå imot. Det er nok også mulig å komme fram til forretningsmodeller som gjør at forfatterene blir kompensert. Se på for eksempel Spotify hvordan de har revolusjonert musikkbransjen. Kanskje en lignende modell kunne vært aktuell for bøker?

 

0 Svar to “Forlagsbransjen”



  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar




Kategorier